Nagios, Cacti, Zabbix, Ntop en Munin

Nagios – Network Monitoring Software

Nagios Monitoring Nagios komt in veel polls uit de bus populairste oplossing. Dit is geen verrassing, aangezien Nagios hands-down de best beschikbare monitoring tool is. Ik ben een groot fan van Nagios en gebruik het al sinds lange tijd.

Cacti – Network Monitoring Software

Cacti Network Monitoring Cacti gebruikt RRDtool voor het het produceren van de mooie grafieken. Met behulp van Cacti kun je monitoren en grafieken maken CPU Load, Bandbreedte-gebruik, Netwerkverkeer meten, etc.,

Cacti ondersteunt ook plug-ins. Sommige admins houden van de krachtige grafische mogelijkheden, die Cacti biedt en gebruiken ze zowel Nagios en Cacti in hun omgeving als de tools voor netwerk monitoring.

Top (en varianten)

Unix top, ntop Network Monitoring

  • ntop (Network Top)Ntop is een gratis netwerk monitoring tool. Ntop geeft netwerkgebruik gegevens op een vergelijkbare manier als de top-opdracht. Je kunt ook HTML-output file (dump) krijgen van de status van het netwerk met behulp van Ntop. Afgezien van via de console, kunt je ook een webversie van de Ntop draaien, deze draait op http://{ip-adres}: 3000.
  • htop (interactive process viewer for Linux)htop is vergelijkbaar met het top-commando met enkele extra functies. Het belangrijkste verschil is dat je de muis kunt gebruiken om te interacten met de htop uitvoer van de console.

Zabbix

Zabbix Monitoring Zabbiz is een open source monitoring oplossing met commerciële ondersteuning van een bedrijf Zabbix SIA. Zabbix heeft een database nodig om de meetgegevens op te slaan. Jekunt kiezen voor een DB naar eigen keuze – MySQL, PostgreSQL, Oracle, of SQLite.

Zabbix heeft de volgende drie modules:

  • Server (geschreven in C)
  • Agents (geschreven in C)
  • Frontend (PHP en Javascript)

Extra informatie over Zabbix:

Munin

Munin Network Badwidth Monitoring Net zoals Cacti, gebruik tMunin RRDTool om de output te genereren in een mooie grafiek via web-interface. De primaire nadruk van Munin is de plug-and-play-architectuur voor de plug-ins. Er zijn veel plugins beschikbaar voor Munin, die out-of-the-box gewoon zullen werken zonder veel te hoeven tweaken.

Geef een reactie