Jitsi – De Ultieme VoIP Client

Het is duidelijk dat Skype de meest gebruikte client is voor video- en audiochat. Maar als je op zoek bent naar een alternatief om je eigen VoIP-server te draaien, dan is Jitsi het antwoord.

Google- en overige protocollen

Jitsi biedt functionaliteit van audio- en video-chats via je eigen SIP-server, maar naast het ondersteunen van de traditionele SIP voor online communicatie, wordt het Google Talk-protocol (XMPP) ook ondersteund voor audio-en video-chats en tevens AIM, ICQ, Facebook, Yahoo en MSN. Zoals je kunt zien op de afbeelding, kun je instellen dat alle Google contacten automatisch in Jitsi verschijnen, zodat je met 1 druk op de knop als je contactpersonen direct vanaf je computer/laptop kunt bellen. Een complete lijst van features is beschikbaar op de site van Jitsi.

Jitsi: De ultieme VOIP client

Cross Platform

Jitsi is geschreven in Java voor cross-platform compatibiliteit met andere besturingssystemen. Het nadeel hiervan is een ietswat trage ervaring en een wellicht de eenvoudige user interface. De software is echter opmerkelijk flexibel. Jitsi biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om het VoIP-verkeer met behulp van SRTP of ZRTP encryptie-methoden te versleutelen, dat is iets wat Skype niet biedt en is een zeldzame feature onder de meeste SIP/VoIP-clients. Tevens biedt Jitsi volledige ondersteuning voor IPv6.

Het enige probleem dat ik zie met Jitsi is dat SIP niet zo gewoon is als Skype en dat het extra kennis vereist. Het is echt een client dat bedoeld is voor gebruik op een eigen Asterisk-server. Vanwege de XMPP ondersteuning kunnen Jitsi gebruikers hun Google-contacten direct benaderen en krijgt dat verbetert de ervaring van de eigen SIP-setup al enorm.

Conclusie over Jitsi

Na slechte ervaringen met Lipnhone, MicroSIP, Zoiper, Twinkle en enigszins ook met X-Lite heb ik eindelijk een goede VOIP-client gevonden. Jitsi is zonder twijfel een goede VoIP en chat client, dat geprezen wordt door de VOIP-community en draait heerlijk stilletjes op de achtergrond van de computer mee.

Een klein nadeel is dat ondanks dat Jitsi erg snel is, dat het erg veel geheugen gebruikt. Jitsi is te downloaden op Jitsi.org.

Geef een reactie