Ext3, Ext4, ReiserFS, XFS, ZFS of Btrfs?

Indien je een Linux-gebruiker bent, dan heb je je waarschijnlijk op een gegeven moment afgevraagd of je gebruik wilt maken van ext3, ext4, XFS, ReiserFS, Btrfs of een van de vele andere bestandssystemen. Deze keuze verwart zowel nieuwe als oude gebruikers en zoals bij alle software, wijzigen de opties terwijl de technologie zich verbetert. Veel mensen kan het waarschijnlijk niet veel schelen welk bestandssysteem ze gebruiken zolang het maar stabiel en redelijk snel, is maar hoe weet je welke dat is? Deze gids zal proberen om de fundamentele verschillen tussen de meest voorkomende opties te beschrijven en de voor- en nadelen van elke keuze vermelden.

Ext2

Ext2 is het “oude stand-bybestandssysteem van Linux. Het was vroeger de standaard voor de meeste van de belangrijke Linux-distributies. Hoewel het meestal verdrongen is door versies 3 en 4, is ext2 nog steeds populair op USB en andere solid-state apparatuur. Dit is omdat het geen journaling-functie heeft, zodat het over het algemeen minder leest en schrijft naar de schijf, dat de levensduur van het apparaat ten goede komt.

 • Aangeraden om te verhuizen naar EXT3
 • Not Journaled
 • POSIX access control

Aanbevolen gebruik: USB / Solid State Drive, of welke oorzaak dan ook waarbij je hoge stabiliteit nodig hebt met een minimaal read/writes. Het EXT2 bestandssysteem is de voorloper van het EXT3-bestandssysteem. EXT2 is niet journaled en is daarom niet langer aanbevolen (Gebruikers zouden moeten verhuizen naar EXT3).

Ext3

Het grootste verschil tussen ext2 en ext3 was de introductie van journaling. In het kort zijn journaling bestandssystemen bedoeld om beter te kunnen herstellen in het geval van een systeemcrash. Wanneer je twijfelt over welke te gebruiken bestandssysteem voor Linux, dan is ext3 bijna altijd een goede keuze. Het is zeer volwassen, zeer goed ondersteund, en bevat alle functies die je waarschijnlijk nodig hebt voor een desktop OS.

 • Het meest populaire Linux file system, beperkte schaalbaarheid in grootte en aantal bestanden
 • Journaled
 • POSIX extended access control

EXT3-bestandssysteem is het journaled bestandssysteem dat vandaag de dag het grootste aantal gebruikers heeft. Het is het “Linux” bestandssysteem. Het is zeer robuust en snel, hoewel het niet goed schaalt  naar grote bestanden of naar een groot aantal bestanden. Onlangs is een schaalbaarheidsfunctie toegevoegd genaamd htrees, die de schaalbaarheid van EXT3 aanzienlijk verbeterd. Het is zelfs met htrees echter nog niet zo schaalbaar als sommige van de andere bestandssystemen die vermeld staan. Het schalen is vergelijkbaar met NTFS met htrees. Zonder htrees, kan EXT3 niet overweg met meer dan ongeveer 5.000 bestanden in een directory

Aanbevolen gebruik: Als je geen specifieke reden hebt voor een ander bestandssysteem is ext3 een uitstekende standaard.

Ext4

De meest recente van de ext bestandssystemen. EXT4 bevat een groot aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte ext3 zoals grotere filesystem support, sneller controle, nanoseconde tijdstempels en de verificatie van het tijdschrift door middel van checksums. Het is achterwaarts en voorwaarts compatibel met versie 2 en 3, zodat je een ext2 of ext3 bestandssysteem kunt mounten als ext4 en andersom. Je kunt echter een deel van de voordelen van de nieuwere versies verliezen bij het mounten als de oudere. Veel van de moderne Linux-distributies bieden nu ext4 tijdens de installatie en sommige gebruiken het als de standaard.

Aanbevolen gebruik: Ext4 moet stabiel genoeg zijn voor desktop en server nodig heeft. Als je distributie het biedt als een installatie keuze, zou het een goede keuze voor vrijwel elk gebruik moeten zijn.

ReiserFS (Reiser3)

Voor ext3 was ReiserFS het enige journaling bestandssysteem voor Linux. Het is ook opmerkelijk vanwege de mogelijkheid van live resizing van het bestandssysteem. In sommige gevallen, met name bij veel kleine bestanden, presteert Reiserfs aanzienlijk veel beter dan ext3. Reiser3 heeft echter problemen als het gaat om het verwerken van dingen zoals multicore pc’s, aangezien het ontwerp alleen toestaat enkele werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren.

 • Beste prestaties en schaalbaarheid als het aantal bestanden groot is en/of de bestanden klein zijn
 • Journaled
 • POSIX extended access controls

Het Reiser File System is het standaard bestandssysteem in SUSE Linux distributies. Reiser FS is ontworpen om de schaalbaarheid en prestaties beperkingen die bestaan in EXT2 en EXT3 bestandssystemen te verwijderen. Het schaalt en presteert zeer goed op Linux, het schaalt zelfs beter dan EXT3 met htrees. Bovendien werd Reiser ontworpen om zeer efficiënt gebruik te maken van schijfruimte. Hierdoor is het het beste bestandssysteem voor Linux waar het bestandssysteem bestaat uit een groot aantal kleine bestanden. Aangezien collaboration (e-mail) en vele webserver toepassingen kleine bestanden hebben, is Reiser het meest geschikt voor dit soort workloads.

Aanbevolen gebruik: Interactie met kleine bestanden op een single core systeem.

Reiser4

Reiser4 is bedoeld om enkele van de problemen met de implementatie Reiser3 op te lossen. Performance is verbeterd, met name met kleine bestanden en het biedt ondersteuning voor plug-ins voor zaken zoals compressie en encryptie. Reiser4 heeft een ietwat onzekere toekomst. Het is nog niet toegelaten tot de hoofdlijn Linux-kernel, de lead designer zit in de gevangenis en het bedrijf dat de ontwikkeling doet is op het moment niet in business. Reiser4 kan, indien voltooid en volledig gepolijst, een snelle en handig bestandssysteem zijn, maar totdat het voet aan de grond krijgt in de standaard kernel is het misschien geen goede keuze voor langdurig gebruik.

Aanbevolen gebruik: Filesystem testen en ontwikkeling

XFS

XFS staat bol van de leuke functies, zoals gewaarborgde I/O rate, online resizing, ingebouwde quota handhaving en het kan in theorie bestandssystemen tot 8 exabytes groot ondersteunen. Het is al in gebruikt op Linux sinds ongeveer 2001 en is beschikbaar als een installatieoptie op vele populaire Linux-distributies. Met een variabele blokgrootte, kunt je het systeem tweaken voor ruimte-efficiëntie of lees-prestaties.

 • Het beste voor extreem grote bestandssystemen, grote bestanden, en veel bestanden
 • Journaled (een asymmetrische parallel cluster file system versie is ook beschikbaar)
 • POSIX uitgebreid toegangscontrole

Het XFS bestandssysteem is open source en opgenomen in belangrijke Linux distributies. Het is ontstaan uit SGI (Irix) en is speciaal ontworpen voor grote bestanden en schaalbaarheid van grote volumes. Video en multimedia bestanden worden het best verwerkt door dit bestandssysteem. Door de schaalbaarheid naar petabyte volumes kan het geweldige hoeveelheden gegevens verwerken. Het is een van de weinige bestandssystemen op Linux die Data Migratie ondersteunt. CGI hielp een aantal jaren geleden mee met het aanbrengen van de Hierarchical Storage Management interfaces in de Linux-kernel . SGI heeft ook een closed source cluster parallelle versie van XFS genaamd cXFS, dat zoals cVxFS een asymmetrische model is. Het heeft de unieke eigenschap echter, dat de slave nodes zowel kunnen draaien op Unix, Linux alls Windows, waardoor het een cross-platform-bestandssysteem is. De master node moet echter draaien op SGI hardware.

Aanbevolen gebruik: Als je echt graag je systeem wilt aanpassen aan je eigen behoeften, dan is XFS is een geweldige keuze.

Btrfs

Btrfs is nog in ontwikkeling en is wellicht nog niet klaar gebruik in productieservers. Dat gezegd hebbende, is het in zekere mate opgenomen in de Linux-kernel en beschikbaar als een installatieoptie in sommige distributies. Een aantal van de interessante functies zijn onder meer transparante compressie, snapshots, clonen, en in-place conversie (met rollback) van ext3 en 4. Btrfs, eenmaal voltooid en gerijpt, zal waarschijnlijk een sterke mededinger zijn in de Linux-bestandssystemenwereld, op zowel desktops als servers.

Aanbevolen gebruik: Uiteindelijk, zou Btrfs zich moeten ontwikkelen tot een uitstekende bestandssysteem voor servers en andere hoge-bandbreedte hogecapaciteits-opslagapparaten.

ZFS

ZFS is een gecombineerd bestandssysteem en logisch volume manager ontworpen door Sun Microsystems. De kenmerken van ZFS zijn onder meer data-integriteit (bescherming tegen bit rot, enz.), ondersteuning voor hoge opslagcapaciteiten, de integratie van de concepten van bestandssysteem en volumebeheer, snapshots en copy-on-write-cloning, continuous integrity checking en automatische reparatie, RAID-Z en native NFSv4 ACL’s. ZFS is open-source software onder de Common Development and Distribution Licentie (CDDL).

Aanbevolen gebruik: ZFS is de beste keuze voor FreeBSD en Solaris gebruikers.